‘Het ruimterecht verandert enorm’

KIJK-redactie

05-09-2020 09:00:59

Tanja Masson-Zwaan

Succesvol ruimtemissies uitvoeren doe je niet alleen. Dat weten organisaties als de NASA en de ESA maar al te goed. Samenwerking is al jarenlang het sleutelwoord, maar dat kan alleen als je goede afspraken maakt. Daarbij is ruimterecht onmisbaar. En dat vakgebied wordt in de komende decennia steeds belangrijker. KIJK praat erover met Tanja Masson-Zwaan.

Tanja Masson-Zwaan, docent ruimterecht aan de Universiteit Leiden, houdt een boekje van nog geen honderd pagina’s omhoog voor haar webcam. Je leest het in twee avonden uit, zegt ze. Toch ligt het aan de basis van een vakgebied dat al ruim vijftig jaar essentieel is voor de ruimtevaart: internationaal ruimterecht, oftewel de verzameling van wetten, regels, richtlijnen, afspraken en verdragen die in de ruimte gelden. Het doel daarvan? Ervoor zorgen dat landen niet constant in de clinch liggen over wat wel en niet mag boven onze dampkring.

Voor Masson-Zwaan is dit al tientallen jaren een carrière en een passie. Ze is codirecteur van het Internationaal Instituut voor Luchten Ruimterecht aan de Universiteit Leiden en president emerita van het International Institute of Space Law, de wereldwijde vereniging voor ruimterechtprofessionals. Daarnaast treedt Masson-Zwaan geregeld op als adviseur voor overheden, bedrijven en wetenschappelijke werkgroepen om haar licht te laten schijnen over de juridische kant van ruimtevaartvraagstukken.

Het zijn spannende tijden voor haar vakgebied, zegt ze: “Je kunt het vergelijken met het luchtrecht van vijftig jaar geleden; dat was toen ook zo levendig. Het aantal wetten en regels voor de luchtvaart werd in razendsnel tempo teruggedrongen, waardoor een vliegtuig naar Barcelona pakken bijna net zo makkelijk werd als een treinretourtje Utrecht-Groningen. Juridisch gezien veranderde de luchtvaart daardoor natuurlijk enorm. Die fase gaat het ruimterecht nu in.”

Dit is het begin van het interview met Tanja Masson-Zwaan te vinden in KIJK 10/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 september tot en met 14 oktober.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Middelweerd

Beeld: Allard Faas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen