3 keer vals alarm

KIJK-redactie

16 December 2018 10:59

terugvlucht goldsboro

Los van alle vliegtuigongelukken en andere incidenten heeft de wereld sinds de uitvinding van de atoombom een paar keer op de rand van een kernoorlog gestaan.

1) 27 oktober 1962

Diep onder water lijkt het of de derde wereldoorlog is losgebarsten. De Russische onderzeeboot B-59 wordt tijdens de Cubacrisis door Amerikaanse oorlogsschepen met dieptebommen bestookt. Twee van de hoogste officieren aan boord willen een nucleaire torpedo afvuren, maar commandant Vasili Archipov weigert mee te werken. Volgens sommige bronnen voorkwam hij hiermee een atoomoorlog.

2) 9 november 1979

Het is drie uur ’s nachts als de Amerikaanse veiligheidsadviseur Zbigniew Brzezinski een telefoontje krijgt: 250 Russische kernraketten razen op de VS af. Hij legt neer. De telefoon gaat weer: het zijn 2200 raketten. Pas als er honderden Amerikaanse bommenwerpers klaarstaan, blijkt het vals alarm te zijn. Iemand heeft per ongeluk een trainingssimulatie in het waarschuwingssysteem geladen.

3) 26 september 1983

In een bunker bij Moskou ziet de Russische luitenantkolonel Stanislav Petrov op het nieuwe nucleaire waarschuwingssysteem dat er kernraketten vanuit de VS zijn afgevuurd. Vals alarm, houdt hij vol. En tegen alle voorschriften in stelt hij zijn superieuren niet op de hoogte. Later blijkt dat het systeem inderdaad een fout heeft gemaakt.

Opnieuw in KIJK: de luchtvaartserie Terugvlucht! En dit is een kader uit de Terugvlucht-aflevering ‘Het scheelde verdomd weinig’ te vinden in KIJK 1/2019. Deze editie ligt vanaf 20 december in de schappen tot en met 23 januari.

Meer informatie:

Tekst: Liesbeth Sparks

Beeld: U.S. Air Force

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.


Meer Artikelen