Tien bijzondere (feest)dagen op een rij

KIJK-redactie

31 december 2020 09:00

feestdagen oudjaarsdag

Op Oudjaarsdag of Oudejaarsavond vieren alle landen de laatste dag van het jaar. Er bestaan heel veel feest- of gedenkdagen. Tien voorbeelden.

De Internationale Dag van de Moedertaal, Wereld Denkdag en natuurlijk Valentijnsdag. Zomaar wat voorbeelden van ‘feestdagen’ die zich elk jaar weer aandienen. Tien bijzondere dagen – serieuze en minder serieuze – op een rij.

1) Meerderjarigendag

Bij ons ben je met 18 meerderjarig, maar in Japan ligt die grens bij 20 jaar. En de viering daarvan gaat nét even anders. Op de tweede maandag van januari vieren de Japanners Seijin No Hi (Meerderjarigendag). Met een ceremonie op het stadhuis voor iedereen die tussen 2 april van het afgelopen jaar en 1 april van het lopende jaar 20 is geworden dan wel wordt. Daarna gaan de (aanstaande) volwassenen flink op stap met hun vrienden – net als bij ons.

2) CAPSLOCK-dag

Weinig internetfenomenen zijn zo irritant als mensen die hun boodschap in
schreeuwende HOOFDLETTERS menen te moeten typen. Maar op 22 oktober is het juist de bedoeling eens lekker digitaal van leer te trekken. Van alle internetfeestdagen is de in het jaar 2000 verzonnen International Caps Lock Day zonder twijfel de bekendste. Niet gek ook: naast 22 oktober wordt de dag ook op 28 juni én op 22 augustus gevierd. Drie keer feest dus!

3) Hartjesdag

Hoewel ze als paddenstoelen uit de grond schieten, zijn er ook feestdagen die langzaamaan verdwijnen. Een daarvan is Hartjesdag, dat in delen van Noord-Holland werd gevierd. Op de derde maandag van augustus stookten volwassenen vuurtjes en zamelden kinderen geld in voor vuurwerk. Hartjesdag veranderde in een verkleedpartij waarbij mannen en vrouwen elkaars kleren droegen. De huidige Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk is daar een vervolg op.

4) Anti-kerstmis

De oplettende televisiekijker kent het anti-kerstfeest Festivus wellicht van de serie Seinfeld. Maar Festivus werd al in 1966 bedacht door de Amerikaan Dan O’Keefe. Met de feestdag (23 december) zette hij zich af tegen de commercialisering van kerst. Tot ongenoegen van zijn zoon Daniel verruilde hij de versierde kerstboom voor een aluminium paal. Diezelfde Daniel werd schrijver en verwerkte de feestdag uiteindelijk in Seinfeld.

5) Pi-dag

Het getal pi geeft de verhouding weer tussen de omtrek en diameter van een cirkel. Dat maakt het ook een van de belangrijkste getallen in de wiskunde. Hoewel pi eigenlijk triljoenen decimalen heeft, wordt hij vaak afgerond tot 3,14. En laat dat nou net de Amerikaanse notering zijn voor 14 maart! Op die dag, Pi Day, eren wiskundigen het bijzondere cijfer door taart (pie in het Engels) te ten.

6) Piratendag

Word je aangesproken met matey en schreeuwen je vrienden de hele dag arrrr? Grote kans dat het 19 september is. Op die dag is het 24 uur lang geoorloofd om te praten als een piraat. Dat vinden de Amerikanen John Baur en Mark Summers (zie foto) tenminste. In 1995 bedacht het tweetal International Talk Like A Pirate Day. Gewoon, omdat het leuk is om als een piraat te praten… Need we say more?

7) Wapenstilstandsdag

Voor Bevrijdingsdag wordt in de meeste Europese landen het einde van de Tweede Wereldoorlog aangehouden. Behalve in België. Daar refereert Wapenstilstandsdag aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. België was tijdens de Eerste Wereldoorlog het toneel van een langdurige loopgravenoorlog. Op 11 november, de dag waarop de Duitsers zich in 1918 overgaven, worden daarom de gesneuvelden van de Eerste én Tweede Wereldoorlog herdacht.

8) Onbevlekte Ontvangenis

Wanneer christenen het hebben over de onbevlekte ontvangenis, gaat het in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet om de geboorte van Jezus, maar om die van Maria. Volgens de kerk werd zij geboren zonder de erfzonde, de zondigheid die alle mensen van Adam en Eva erven. Het bijbehorende Feest van de Onbevlekte Ontvangenis wordt op 8 december gevierd met processies in talloze landen, zoals Spanje, Peru en Brazilië.

9) Naturalisatiedag

De dag waarop iemand officieel Nederlander wordt, moet gevierd worden. Dat vond de ministerraad in 2005, toen besloten werd Naturalisatiedag in het leven te roepen. Tijdens deze nationale feestdag zweren aspirant-landgenoten plechtig de grondwet na te leven, waarna ze staatsburger worden. Ook reeds benoemde nieuwe Nederlanders kunnen deelnemen. Gemeenten zijn verplicht om mee te doen aan de dag, die elk jaar plaatsvindt op 15 december.

10) Universele Kinderdag

Het is een veel gehoorde repliek op Vader- of Moederdag: kinderen hebben geen eigen dag nodig, want elke dag is het immers kinderdag. Gelukkig voor de kleinsten onder ons zijn de Verenigde Naties het daar niet mee eens. In 1954 raadde de VN aan jaarlijks een Universele Kinderdag te organiseren. Niet om de jeugd in het zonnetje te zetten, maar om aandacht te vragen voor kinderrechten. Universele Kinderdag valt op 20 november.

Dit lijstje is afkomstig van Know How De 10.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Mens