Meisje met hiv al 12 jaar zonder medicijnen

KIJK-redactie

22-07-2015 09:00:38

Een Franse tiener die werd geboren met hiv, stopte 12 jaar geleden met haar medicatie en heeft het virus nog steeds onder controle.

Een Frans meisje werd bij of kort voor haar geboorte door haar moeder besmet met hiv. Ze kreeg al snel medicatie en gebruikte die tot ze 6 jaar oud was. Toen stopten haar ouders om onbekende redenen ineens met het toedienen van de medicatie. Tegen alle verwachtingen in bleef het meisje gezond. Inmiddels is ze 18 en heeft ze het virus al 12 jaar onder controle. Het is de langste periode dat een jongere met hiv in remissie is. Wetenschappers presenteerden dit nieuws maandag op de International Aids Society Conference in Canada.

Vroeg stadium

Minder dan 30 uur na de geboorte startten de artsen een behandeling met hiv-remmers. Deze medicatie gebruikte het meisje tot ze 6 weken oud was. Op de leeftijd van drie maanden gaven de artsen haar een cocktail van vier soorten hiv-medicijnen om de infectie onder controle te houden. Toen ze een jaar gestopt was met de medicatie werd er een bloedtest afgenomen. Het hiv-virus was daarin niet meer te detecteren.

Er zijn wel eens eerder mensen geweest die hun hiv-infectie zonder medicijnen onder controle wisten te houden. In een eerder onderzoek bleken 14 volwassenen hun infectie jarenlang te hebben onderdrukt en ook de Mississippi-baby was 27 maanden in remissie na gestopt te zijn met medicijnen. Al deze patiënten hebben een ding gemeen: ze werden in een vroeg stadium behandeld en stopten daarna met hun medicatie.

Blijf je medicijnen slikken!

Moet iedereen dan maar stoppen met medicijnen? Dat niet, zeggen onderzoekers. Ze benadrukken dat de meeste kinderen die stoppen met hun behandeling ziek worden. Ook geven ze aan dat het meisje nog niet is genezen, maar slechts in remissie is. Het is nog niet bekend hoe lang het meisje gezond zal blijven en naarmate ze ouder wordt, wordt ook de kans groter dat het virus weer opduikt.

Hoe het kan dat het meisje gezond blijft, is nog een raadsel. Mogelijk speelt de vroege behandeling een rol, maar ook het immuunsysteem van het meisje zou de infectie kunnen onderdrukken. Wetenschappers proberen dat nu duidelijk te krijgen. Ze hopen een manier te vinden om het virus ook in andere patiënten te kunnen onderdrukken, zonder de hoge kosten en bijwerkingen van reguliere medicatie.

Bronnen: ScienceAlert, NaturePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens