‘Tinder-gebruiker minder blij met eigen lijf’

Marysa van den Berg

07-08-2016 11:00:02

Mensen die de dating-app Tinder gebruiken, zijn minder tevreden met hun lijf en schatten zichzelf lager in dan anderen.

Tinder is helemaal hot. De dating-app kent inmiddels meer dan 50 miljoen actieve gebruikers. In de app krijg je aan de lopende band foto’s te zien van potentiële matches die je kunt ‘liken’ (hartje) of wegdrukken (kruisje). Wat voor soort mensen zijn dat dan, die zich storten op deze ‘vleeskeuring’ per smartphone?  Nou, ze kunnen wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken, suggereert een onderzoek van de Universiteit van Noord-Texas.

Niet echt happy

1044 studenten werd een enquête voorgelegd over hun Tinder-gebruik, hoe ze zichzelf zagen en hoeveel vertrouwen ze in zichzelf hebben. Van stellingen als ‘ik vergelijk mijn lichaam met dat van anderen om te bepalen of ik dik of dun ben’ en ‘soms denk ik dat ik nergens goed voor ben’ moesten ze aangeven in hoeverre die op hen van toepassing waren. Verder moesten ze met een cijfer aangeven hoe tevreden ze waren met hun lijf (zoals de hoeveelheid spieren of het figuur).

Een tiende van de deelnemers gebruikte Tinder. Van hen bleken zowel de mannen als de vrouwen niet echt happy te zijn met hun lichaam. Daarnaast hadden de mannen ook nog eens te kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen.

De onderzoekers concluderen dat veel Tinder-gebruikers lijken te denken dat alles om de looks draait. Bovendien zouden de gebruikers van de app het gevoel hebben dat er altijd wel wat beters te krijgen is (namelijk de volgende foto).

‘Al vijftig matches!’

De wetenschappers waken ervoor om Tinder van al deze gevoelens de schuld te geven. Het kan ook zijn dat mensen die negatief over zichzelf denken dating-apps als Tinder juist gebruiken om zich goed te voelen (‘Ik heb al vijftig matches, dus ben erg geliefd!’). Maar meer onderzoek is nodig om dit precies vast te stellen.

Bronnen: Jessica Strubel, Trent Petrie: Love me Tinder (nog niet gepubliceerd artikel), American Physiological Organisation via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar