Trump en de waarheid: het defensiebudget

André Kesseler

04 March 2017 10:00

President Trump trekt 54 miljard dollar extra uit voor defensie… Not!

Sinds president Trump de Amerikaanse media ervan beschuldigde fake news te produceren en journalisten tot vijanden van het volk bestempelde, maken die er een sport van om elke uitlating van de POTUS op waarheid te checken. De meest recente aflevering in dit feuilleton: het Amerikaanse defensiebudget.

De dag voor zijn toespraak aan het Amerikaanse congres, bracht de regering het nieuws naar buiten dat Trump van plan was om op vrijwel elk departement te bezuinigen, behalve defensie. Dat kreeg er maar liefst een kleine 10 procent bij. Maar ook op dat getal blijkt, net als de zogenaamde korting op de aankoop van de F-35 Lightning II, wel het een en ander af te dingen.

In 2011 stelde president Obama als onderdeel van de Budget Control Act een zogenoemde budget cap in. Verregaande bezuinigingen moesten voorkomen dat de schuld van de VS boven de 14.300 miljard dollar (14,3 biljoen dollar) uit kwam. Daarom werden er onder meer duidelijke grenzen gesteld aan het defensiebudget. Wat Trump nu gedaan heeft, is het in 2011 vastgestelde bedrag van zo’n 600 miljard met 54 miljard dollar verhogen. En dat noemt hij een “historische verhoging van de defensieuitgaven”.

Veel te weinig

Wat hij er niet bij vertelt, is dat de Obama-regering zich wat defensie betrof niet aan de zichzelf opgelegde bezuinigingen hield. Daar gingen ze jaarlijks met zo’n 35,5 miljard dollar overheen. Dus de historische stijging van de defensieuitgaven bedraagt eigenlijk ‘slechts’ 18 miljard. Dat is weliswaar het totale budget van de NASA, maar volgens ingewijden lang niet genoeg om het achterstallige onderhoud aan het militaire materieel en de investeringen in nieuwe spullen te kunnen bekostigen.

Een Active Protection System van Raytheon in actie.

Denk daarbij onder meer aan de aanschaf van extra marineschepen (waaronder een vliegdekschip): 13,7 miljard dollar. Het upgraden van de grondtroepen van leger en mariniers (bijvoorbeeld door hun voertuigen te voorzien van Active Protection Systems waarmee ze Russische anti-tankraketten van zich af kunnen houden):  15,1 miljard. Of het oplappen en vervangen van vliegtuigen van de USAF, de US Navy en de US Marines: 10,9 miljard…

Bronnen: WiredBreaking Defense

Beeld: US Congres/US Navy


Meer Mens