Tweede Falklandoorlog op komst?

André Kesseler

22 February 2010 13:30

Als alles volgens plan verloopt, begint een Brits platform vandaag met een olieboring in de buurt van de Falklandeilanden. Het wachten is op de Argentijnse reactie.

Argentinië maakt al sinds 1831 aanspraak op de eilanden. In 1982 besloot de junta dat het genoeg geweest was en viel de Falklands binnen in de veronderstelling dat de Engelsen, die een flinke economische crisis doormaakten, geen zin zouden hebben om de eilanden te heroveren.

Dat bleek een misrekening. Premier Margaret Thatcher stuurde een vloot marineschepen 12.000 kilometer naar het zuiden en een paar maanden na de inval waren de ‘schapenrotsen’ weer in Engelse handen. De oorlog kostte 649 Argentijnen en 255 Britten het leven.

De vraag is of de olieboringen tot een nieuwe Falklandoorlog zullen leiden. De Argentijnen claimden vorig jaar bij de Verenigde Naties een groot stuk oceaan, inclusief de Falklands, en zien de Engelse activiteiten in het gebied als een bedreiging van hun soevereiniteit. Ze hebben aangegeven geen militair geweld te zullen gebruiken, maar zijn van plan “adequate maatregelen te treffen”.

Het land zoekt in Zuid-Amerikaanse naar politieke steun om de Britten onder druk te kunnen zetten. President Hugo Cháves van Venezuela heeft zich inmiddels aan Argentijnse kant geschaard.

Rond de Falklandeilanden zouden 60 miljard vaten olie te vinden zijn. Maar een woordvoerder van Desire Petroleum, de oliemaatschappij die de boringen uitvoert, zegt dat het nog te vroeg is om uitspraken te doen over de hoeveelheid olie die daadwerkelijk gewonnen zou kunnen worden.

Bronnen: BBC News

Beeld: Foto: Google Earth TM Mapping Service/Data SIO, NOAA, U.S. Navy, NGA, GEBCO/Image © 2010 Terrametrics/© 2010 Cnes/Spot Image


Meer Mens