Draagbare airbag beschermt vallende bejaarden

KIJK-redactie

30-07-2016 10:20:11

val-airbag

Wetenschappers van de Technische Universiteit Delft hebben een val-airbag ontworpen, die ouderen bij een val moet beschermen.

Valincidenten komen regelmatig voor bij ouderen en dat blijft lang niet altijd zonder gevolgen. Liefst 40.000 Nederlandse senioren belandden in 2014 na een ongelukkige valpartij in het ziekenhuis en bijna 3000 65-plussers moesten dat zelfs bekopen met de dood. De TU Delft ontwikkelde daarom een speciale val-airbag.

Instabiliteit voorspellen

De airbag – die bejaarden onopvallend rond de taille kunnen dragen – beschikt over een algoritme dat instabiliteit bij mensen kan voorspellen. Wanneer een val dreigt, blaast hij zichzelf op, zodat de onfortuinlijke oudere een zachtere landing maakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Nederlandse start-up WOLKBV. neemt de productie van de draagbare val-airbag op zich. Begin volgend jaar worden de eerste honderd exemplaren getest in vijf zorginstellingen.

Bronnen: TU Delft, ADPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?