‘Vet is de nieuwe, zesde smaak’

KIJK-redactie

15 March 2010 16:00

De smaakpapillen van de mens onderscheiden vijf smaken. Zoet, zuur, zout, bitter en umami. Australische wetenschappers denken daar binnenkort een zesde smaak aan toe kunnen voegen: vet.

Russel Keast van de Universiteit van Deakin injecteerde smaakloos voedsel met vetzuren. Alle dertig proefpersonen wisten de vetsmaak tijdens de test als zodanig te herkennen. Hiermee zou zijn aangetoond dat vet als smaak op zich wordt onderscheiden. Al proefde niet iedereen deze smaak even goed.

Het onderzoek toonde ook een verband aan tussen iemands vermogen om deze smaak te proeven en zijn Body Mass Index (BMI). Mensen die beter in staat zijn om vet te proeven, zijn over het algemeen minder dik. Keast wijt dit aan een mechanisme van het menselijk lichaam. “Iedereen houdt van vet eten. Wat vermoeden dat ons lichaam ons vertelt wanneer we moeten stoppen met het eten van vet voedsel. Maar als je ongevoelig bent voor de smaak van vet, krijgt je lichaam niet die feedback.”

Nu vet zo vaak en veel geconsumeerd wordt, is het volgens de onderzoekers goed mogelijk dat men vet steeds minder goed proeft. Daardoor kan het lichaam ons dus niet vertellen wanneer we genoeg vet hebben gehad. En daardoor nemen we met zijn alle vaak toch nog een extra frikadelletje, met alle vette gevolgen van dien.

Bronnen: PhysOrg.com


Meer Mens