Vijf weetjes over Sinterklaas

KIJK-redactie

05 December 2015 11:00

Het is zover: het Sinterklaasfeest. Maar wat is de achtergrond van de goedheiligman eigenlijk?

Bijna iedereen weet wel wat Sinterklaas gemeen heeft met döner kebab en tulpen: hij komt oorspronkelijk uit Turkije. Maar wat weten we nog meer over hem? Hieronder een rijtje met vijf weetjes.

  • Wij vieren Sinterklaas op 5 december, maar van oudsher was 6 december de datum: de sterfdag van de heilige Nicolaas van Myra.
  • Nicolaas was zó heilig dat hij (volgens sommigen) als baby al weigerde om op vastendagen van moeders borst te drinken.
  • Over zijn leven zijn weinig feiten bekend, maar één legende is nog altijd populair: er was eens een arme man die zijn drie dochters geen bruidsschat kon geven en zijn kroost daarmee tot de prostitutie veroordeelde, totdat Nicolaas de boel redde door drie buideltjes goud zijn huis binnen te gooien. Volgens sommige bronnen zou hij onder meer ook executies hebben voorkomen en een zeestorm hebben gekeerd.
  • Nicolaas schopte het door dit uitgebreide portfolio van wonderwerken tot beschermheer van de zeelui, handelsreizigers, de ongehuwde vrouwen, de hoeren, de piraten, de studenten, de slagers en – uiteraard – de kinderen.
  • Het geven van presentjes kwam in de veertiende en vijftiende eeuw al voor; het zetten van de schoen, het uitdelen van surprises en het maken van slechte gedichtjes is al in de zestiende eeuw beschreven, en dat Sinterklaas over daken rijdt en cadeautjes door schoorstenen gooit, is terug te vinden in bronnen uit de achttiende eeuw.

Deze weetjes komen uit het artikel ‘Hollands feestje?’ dat te vinden is in KIJK 12/2015. Dit nummer is online te bestellen

Tekst: Rik Peters


Meer Mens