Vogels moeten rotzooi in pretpark opruimen

Laurien Onderwater

15 August 2018 12:59

roeken vogels

Dit Franse park weet zelfs van troep oprapen een attractie te maken door roeken in te zetten als vuilnisophalers.

Kraaiachtigen (kauwen, kraaien, raven, roeken etc.) zijn slimme wezens. In sommige steden hebben ze bijvoorbeeld uitgevonden dat, als ze een noot op de weg leggen, ze die vervolgens heel handig door voorbijrijdende auto’s kunnen laten kraken. Ook snappen de vogels causale verbanden en hebben ze het door wanneer je ze in de maling neemt.

Bovendien kun je de vogels trucjes aanleren. Van die slimheid wil een Frans attractiepark nu ook gebruik gaan maken. Het park bood zes roeken een baan aan als schoonmaker.

Lees ook: Kraaien gaan sigarettenpeuken opruimen

Peukenrapers

Puy du Fou is een attractiepark dat volledig is gericht op shows en ligt in het Franse departement Vendée. Zoals in elk pretpark ruimen bezoekers hun rommel niet netjes op en is als gevolg de grond bezaaid met snoeppapiertjes, peuken, en nog meer klein afval.

De zes afvalverzamelende vogels zijn in gevangenschap grootgebracht en getraind door een valkenier in dienst van het park. Twintig jaar geleden al zag de vogeltrainer hoe een groep wilde raven afval in een veld zat uit te pluizen.

Als kraaiachtigen al zijn geneigd om materialen in hun habitat te sorteren, zouden ze misschien getraind kunnen worden om zwerfvuil te herkennen en op te ruimen dat door mensen is achtergelaten, dacht de Fransman. En daar bleek hij gelijk in te hebben.

Beloning

Om de roeken te trainen, gebruikte de valkenier een speciaal kastje. Wanneer een vogel vuilnis in een laatje legde, opende een tweede compartiment met daarin een lekkere traktatie voor de roek. Al snel was het verband gelegd, hoewel de pientere vogels de trainer soms in de maling probeerden te nemen door een klein takje in de la te droppen.

Afgelopen weekend hebben de roeken een proefdienst gedraaid en nu zullen ze vier dagen per week aan de slag gaan in het pretpark onder nauw toezicht. Niet omdat de vogels niet worden vertrouwd, maar om ervoor te zorgen dat de mensen niet opzettelijk afval achterlaten om te kijken hoe de vogels het opruimen.

Ruim je zooi op!

Hoewel een gevleugelde opruimploeg misschien niet de meest efficiënte methode is om een groot park troepvrij te houden, zal de aanblik van de drukke roeken de bezoekers hopelijk leren om beter na te denken over waar ze hun zooi laten.

Wel ben ik van mening dat, nu steeds meer kraaiachtigen op deze manier worden ingezet, het wellicht ook tijd wordt een vakbond en een cao voor ze op te stellen.

Bronnen: Live Science, ScienceAlert

Beeld: Puy du Fou

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens