Waardoor wordt je poep zwart als je trekdrop eet?

KIJK-redactie

25-04-2016 09:00:49

Nadat je trekdrop hebt gegeten, kan je ontlasting de zwarte kleur van het snoepgoed aannemen. Hoe kan dat? 

Het zal je maar gebeuren: je gaat naar de wc, kijkt nog even achterom voor je doortrekt en ziet dat je drol ZWART is. Niet donkerbruin, maar zwart. Paniek! Bloed in de ontlasting? Of de zwarte dood? Waarschijnlijk niet. Misschien heb je gisteren wel trekdrop gegeten.

De boosdoener in trekdrop is de kleurstof E153, ook wel bekend als houtskool, actieve kool, plantaardige kool, Norit of carbo medicinalis vegetabilis. De fabrikant van trekdrop vermeldt bij de ingrediënten die laatste, meest poëtische benaming. Houtskool is de as die overblijft als je plantaardige producten verbrandt. En ja, die is dus heel zwart. Maar is het niet ongezond?

Waarschijnlijk wel als je de hele asla van de openhaard leeg likt, maar in kleine hoeveelheden niet. Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum: “Een stof krijgt pas een E-nummer als de Europese autoriteit voor voedselveiligheid de stof gecontroleerd heeft en veilig vindt. De kleurstof is dus veilig. Hij mag in veel voedingsmiddelen worden gebruikt, zoals in snoep.”

Overigens is houtskool in de Verenigde Staten niet toegestaan in voeding. We zochten uit waarom. Na een vrij uitvoerige mailconversatie met de Food and Drug Administration (FDA) kwam de aap uit de mouw: houtskool is niet toegestaan omdat… er nog nooit iemand aan de FDA heeft gevraagd of hij houtskool in z’n product mocht stoppen. Daarom is er nog nooit onderzoek gedaan naar de veiligheid, en dus is er geen goedkeuring verleend. Mocht je ooit trekdrop willen exporteren naar de VS, dan weet je wat je te doen staat.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag verscheen in KIJK 4/2016, die je nog online kunt bestellen!

Tekst: Diana de VeldPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen