Waarom hebben sommige mannen alleen een rode baard?

KIJK-redactie

19 April 2019 08:59

Mark Vreeburg vraagt zich af: “Waarom hebben mannen met duidelijk blond, bruin of zwart haar soms toch een extreem rode baard? Hoe is dat geregeld met hun genen?”

We vragen het aan een willekeurige man met donkerblond haar en een rode baard. Eh… oké, niet écht een willekeurige. Het is namelijk Dylan Kok van de Haarkliniek in Rotterdam. Kok is tricholoog, oftewel gespecialiseerd in haar. “Je haarkleur wordt bepaald door pigmenten”, vertelt hij. “Mensen kennen twee soorten pigment: zwart – eumelanine – en bruinrood, oftewel feomelanine. Je haarkleur is altijd een mix van die twee pigmenten. De genen die je meekrijgt van je ouders en voorouders bepalen de verhouding ervan, en dus je haarkleur.”

Feomelanine

Negroïde mensen hebben bijvoorbeeld vaak 90 procent donker pigment, bij roodharigen heeft feomelanine de overhand. Je lichaam zet het bruinrode pigment deels om in zwart pigment. Gebeurt dat in het geheel niet, dan ben je roodharig. “Ongeveer 2 procent van de wereldbevolking is roodharig. Zij hebben een mutatie in een bepaald gen waardoor het roodbruine pigment niet kan worden omgezet in de zwarte variant”, zegt Kok.

Maar hoe zit het nou bij die niet-roodharigen mét rode baard? “Bij hen werkt het gen op zich wel, maar is het ter plaatse van de baard minder actief dan op de hoofdhuid. De activiteit kan namelijk per locatie verschillen. Hun baard pakt dan een stuk roder uit dan hun hoofdhaar.” Waarom gebeurt dat echter nooit andersom? Dat een roodharige man een blonde of zwarte baard krijgt? “Dat weten we niet”, antwoordt Kok. “Er wordt ook niet veel onderzoek naar gedaan.” En hoe zit het eigenlijk met schaamhaar? Hebben mannen met een rode baard ook rood schaamhaar? “Dat komt voor, maar de relatie is zeker niet één op één”, antwoordt Kok. En hij kan het weten.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 10/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Diana de Veld

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt