Waarom is een wortel oranje?

KIJK-redactie

03-12-2015 13:00:37

Je zal raar opkijken als er opeens knalroze wortels in de winkels liggen. Dit voedsel herkennen we immers aan de oranje kleur. Maar hoe komt het hier aan? 

Van oorsprong is een wortel helemaal niet oranje, maar wit of paars. Pas in de zeventiende eeuw kreeg de wortel zijn kenmerkende kleur. De oorzaak daarvan moet worden gezocht in ons eigen land. Nederland was destijds een van de belangrijkste wortelproducenten van de wereld en het leek kwekers wel leuk om een wortel te creëren ter ere van het (latere konings)huis Oranje-Nassau. Met behulp van kruisingen maakten de Nederlanders een wortel die zo populair werd dat de hele wereld overstag ging.

De wortel zelf heeft weinig aan de oranje kleur, die wordt veroorzaakt door hoge concentraties bètacaroteen. Planten gebruiken dat molecuul voor fotosynthese, maar omdat de wortel onder de grond zit, kan die daar niets mee. Mensen hebben er wel profijt van: het lichaam zet bètacaroteen namelijk om in de nuttige vitamine A.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag verscheen in KIJK 10/2015, die je nog online kunt bestellen!

Tekst: Hidde Boersma

Beeld: Greg Stewart/SLAC National Accelerator LaboratoryPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen