Waarom klinkt je stem ‘s ochtends dieper?

KIJK-redactie

12 July 2016 09:00

waarom klinkt je stem 's ochtends dieper?

Als je net wakker bent, heb je een lagere stem dan later op de dag. Sommige mensen stellen telefoontjes daarom nog even uit, hoewel mannen vaak best trots zijn op hun zware ochtendstem. Maar waarom klinkt je stem ‘s ochtends dieper? 

Om dit uit te vinden, kloppen we aan bij laryngoloog (‘stem-arts’) Ton Langeveld van het LUMC. “Ik denk dat het door stuwing komt”, zegt hij. “Als je ligt, bevindt je hart zich op gelijke hoogte als de stembanden. Als je staat of zit, helpt de zwaartekracht mee om het bloed af te voeren naar het hart.” Met andere woorden: de stembanden zijn ‘s ochtends rijker gevuld met vocht, en dus zwaarder. Daardoor trillen ze langzamer. Je strottenhoofd produceert dan geluid van een lagere frequentie.

Behalve zwaarder kan je stem ‘s ochtends trouwens ook schor of hees klinken. Dat kan komen door een droge keel als je ‘s nachts door je mond ademt, maar ook door roken, te veel stembelasting de avond tevoren of allergieën die ‘s nachts opspelen.

Een andere reden kan zijn dat er terwijl je ligt te ronken af en toe wat maagzuur omhoogkomt, wat je stembanden irriteert. Vooral na zwaar tafelen kan dat een probleem zijn. Reden om ‘s avonds laat niet te veel te eten. Tenzij je juist verwacht dat die zware, schorre stem je woest aantrekkelijk maakt, natuurlijk.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag verscheen in KIJK 6/2016, die je nog online kunt bestellen!

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty Images


Meer Artikelen