Wat is dat voor een streep?

KIJK-redactie

27 May 2019 10:59

zwanger streep buik

Bij veel vrouwen loopt tijdens de zwangerschap een donker gekleurde streep over de huid van hun buik – van het schaambeen tot aan de navel, en soms tot aan het middenrif. Hoe komt dat?

Het gebeurt bij zo’n driekwart van de zwangere vrouwen, vertelt gynaecoloog Christianne de Groot van het VU medisch centrum in Amsterdam. “We noemen het de linea nigra. Dat is Latijn voor ‘zwarte lijn’. Meestal wordt de lijn na een maand of drie zwangerschap zichtbaar en na de bevalling vervaagt hij weer. Het is een normaal en onschuldig verschijnsel.”

Hoe de lijn ontstaat, is niet precies bekend. “We weten wel dat veranderingen in hormonen door de zwangerschap een rol spelen”, aldus De Groot. “Oestrogenen stimuleren bepaalde hormonen uit de moederkoek, die op hun beurt pigmentcellen stimuleren die de huid donkerder kleuren. Ook littekens, tepels en het gezicht kunnen in de zwangerschap bruiner worden, en zonlicht kan die verkleuringen nog opvallender maken.

Maar waarom zitten er precies daar, midden op de buik, meer pigmentcellen? Het antwoord op deze vraag moeten we schuldig blijven en het ziet er niet naar uit dat dat snel gaat veranderen. Aangezien het om een onschuldig verschijnsel gaat, wordt er geen onderzoek naar gedaan.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 11/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty Images

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens