Wijs door een gevarieerde hartslag

KIJK-redactie

11-04-2016 10:49:04

hartslag

Ben je wijs? Dan komt dat misschien wel door de variabiliteit tussen je hartslagen.

Ons hartritme varieert voortdurend. Of met andere woorden: de tijdsintervallen tussen hartslagen wisselen constant. Dit wordt de hartritmevariabiliteit genoemd. Wetenschappers van de Universiteit van Waterloo claimen nu te hebben ontdekt dat mensen met meer variatie tussen de hartslagen wijzer zijn.

De onderzoekers schotelden de deelnemers van het onderzoek verschillende maatschappelijke kwesties voor. Hieruit bleek dat mensen met een gevarieerde hartslag beter in staat zijn om verstandig te redeneren. Zij zijn zich beter bewust van de verschillende perspectieven in het leven, staan meer open voor andere meningen en zoeken naar verzoening bij tegengestelde standpunten.

Derde persoon

Tenminste, dit is het geval wanneer de proefpersonen een kwestie vanuit de derde persoon bekeken. Vanuit dit perspectief namen de proefpersonen met een hoge gevarieerde hartslag verstandigere beslissingen. Wanneer de deelnemers werd gevraagd de situatie vanuit een eerstepersoonsperspectief waar te nemen, was er geen verband te zien tussen de hartslag en het maken van verstandige beslissingen.

Hiermee zouden de onderzoekers aantonen dat verstandig redeneren niet uitsluitend voortkomt uit je geest en cognitieve vaardigheden. Ook het vermogen om op afstand na te denken over problemen en het hebben van een grotere hartslagvariatie, maken je een wijs mens.

Bronnen: Frontiers, MedicalxpressPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar