‘Mannen praten veel te weinig over seks’

KIJK-redactie

10 January 2017 11:00

wim slabbinck

Mannen lopen te lang met seksuele problemen rond, constateerde seksuoloog Wim Slabbinck. Dat heeft deels te maken met hardnekkige mythes, zoals dat mannen altijd zin zouden hebben. Een gesprek over erectieproblemen, sukkelseks en masturbatie als emancipatie.

KIJK: Bestaan er zo veel misverstanden over mannelijke seksualiteit?

“Jazeker. Mannen praten veel te weinig over seks. Ze worden nog altijd geacht hun problemen zelf op te lossen. Daardoor lopen ze ermee door en baseren ze hun beeld van seks op allerlei mythes. Ikzelf ben bijvoorbeeld opgegroeid met de zevensecondenregel. Die stelt dat mannen elke zeven seconden aan seks denken. Dat ben ik eens gaan uitzoeken en toen bleek dat het ooit door een of ander boekje gepropageerd is, zonder enige onderbouwing, en dat anderen het gretig hebben overgenomen.”

Hoe vaak denken mannen dan aan seks?

“Het loopt uiteen, maar gemiddeld eens per 42 minuten, dus 34 keer per dag. Bij vrouwen is het 19 keer per dag, dus elke 77 minuten. Dat verschil lijkt best groot, maar mannen denken bijvoorbeeld 29 keer per dag aan slaap en 25 keer per dag aan eten, tegen 15 en 13 keer bij vrouwen. Mannen denken dus vaker aan ál hun alledaagse behoeften.”

wim slabbinckEr zit toch nog een groter verhaal achter die mythe, dat mannen altijd zin horen te hebben?

“Er is de laatste tijd terecht veel aandacht geweest voor ‘nee is nee’: dat wanneer een vrouw nee zegt tegen seks, het ook een nee moet zijn. Maar zowel mannen als vrouwen redeneren dat bij de man de nee toch altijd een ja moet zijn. Als je geen zin hebt, ben je geen echte man. Mannen gaan er daardoor toch tegen hun zin in mee.”

Dit is het begin van een interview te vinden in KIJK 2/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 januari tot en met 15 februari.

Meer informatie:

Tekst: Jop de Vrieze

Beeld (header): iStock/Getty Images, beeld (portret): Annelies Vanhove


Meer Artikelen