Wat zien we hier op Google Earth?

Naomi Vreeburg

07-03-2018 12:59:14

ufo

Alien-jagers zien een ufo op deze afbeelding, maar in werkelijkheid is het een stuk minder spannend.

De aarde is plat, het Zika-virus is de wereld in geroepen door Bill Gates en het goud uit Fort Knox is illegaal verkocht. Complottheorieën te over. Een hardnekkig samenzweringsverhaal is dat aliens allang contact met de aarde hebben opgenomen of zelfs op ons blauwe bolletje zijn geland met hun ufo’s. Maar uiteraard is dit verborgen gehouden voor de gewone burger.

Op het YouTube-kanaal Secureteam10 houden ze dit gerucht graag in stand. Regelmatig plaatsen de beheerders van het kanaal filmpjes van gespotte ufo’s – althans, zo willen ze doen geloven. En onlangs hebben ze weer van zich laten horen. Sinds kort kun je namelijk een video bekijken, waarop is te zien hoe iemand met Google Earth inzoomt op Zuid-Georgia en een ‘gecrashte ufo’ onthult:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Geen ufo

Volgens Secureteam10 zie je hier een 63 meter groot, langwerpig ruimteschip. Aan de sporen die hij achter heeft gelaten in de sneeuw, zou je opmaken dat de ufo is gecrasht en vervolgens nog een aantal meter is doorgeschoten op de grond. Maar er is – uiteraard – een andere en een stuk plausibelere verklaring voor te geven.

En die verklaring komt van Walter Immerzeel (Universiteit Utrecht), een hydroloog die het smeltgedrag van ijsmassa’s in kaart probeert te brengen. “Het is waarschijnlijk een brok ijs dat is losgeschoten in de bergen ten noord-westen van het punt. Het blok is over een afstand van ruim 800 meter over het ijs gegleden en de hellingshoek is gemiddeld 12,3 procent”, zo berekende Immerzeel (zie onderstaand plaatje).

ufo

Of deze uitleg alien-jagers zal overtuigen van hun ongelijk? Vast niet. People love a mystery.

Bronnen: Popular Mechanics, TechTimes

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis