Zoveel alcohol mag je drinken in een ander land

Naomi Vreeburg

13-04-2016 15:50:29

bierstamboom

Hoeveel alcohol per dag is schadelijk voor je? Daarover verschillen landen nogal van mening.

Een drankje op zijn tijd kan geen kwaad, maar we weten allemaal dat te veel alcohol naar binnen gooien slecht is voor je gezondheid. Maar wat is te veel? Daar zijn we het wereldwijd niet bepaald over eens, zo hebben Amerikaanse onderzoekers aan de hand van gegevens van gezondheidsorganisaties laten zien.

Chili spant de kroon

De World Health Organization hanteert een standaardglas van 10 gram pure alcohol. Zo’n 50 procent van de 37 landen die de onderzoekers hebben bestudeerd, neemt dit over. Maar in IJsland zijn ze wat strenger. In dit land bevat het standaardglas 8 gram pure alcohol. In Oostenrijk staat een standaardglas daarentegen gelijk aan 20 gram – het hoogste aantal gram uit het onderzoek.

Verder geeft de WHO aan dat mannen en vrouwen niet meer dan twee standaardglazen per dag (dus 20 gram pure alcohol) zouden moeten nemen. Dit advies lappen nogal wat landen aan hun laars, waaronder Canada, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Polen. Maar Chili spant de kroon. Hier mag je 56 gram pure alcohol per dag nuttigen. Canada staat op de tweede plek met 40,7 gram. Vietnam, Polen, Japan en Estland delen een derde plaats met 40 gram pure alcohol per dag.

Dubbele standaard

Wat verder opvalt in de studie, is dat er nog altijd onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen wat betreft alcoholinname. In de meeste landen wordt vrouwen aangeraden minder te drinken dan mannen. In Australië, Grenada, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk wordt deze dubbele standaard niet (meer) gehanteerd.

Bronnen: Addiction, Wiley via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens