Onderzoek: 280 zwembaden olie weggelekt tijdens BP-ramp

KIJK-redactie

27 September 2010 16:00

Tijdens het olielek van BP zijn 4,4 miljoen vaten (700 miljoen liter) olie de oceaan in gestroomd. Dit is vergelijkbaar met de inhoud van 280 Olympische zwembaden.

Dit blijkt na analyse van videobeelden door onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Columbia. Via een techniek genaamd optical plume velocimetry hebben ze de snelheid van de weglekkende vloeistof geschat. Door deze snelheid te vermenigvuldigen met het oppervlakte van het gat werd het volume verkregen. Dit volume bestond niet alleen uit olie; 60 procent was water en gas. Ook heeft BP 800.000 vaten olie teruggewonnen tijdens de lekkage. Na correctie voor deze factoren kwamen de onderzoekers tot een totaal van 4,4 miljoen vaten weggelekte olie.

De olieramp van BP gaat hiermee de geschiedenis in als het grootste olielek ooit. Op de tweede en derde plek staan de Ixtoc 1-ramp in Mexico met 3,2 miljoen vaten en de Nowruz Field-ramp met iets minder dan 2 miljoen gelekte vaten.

Hoewel het het grootste lek is, is het BP-lek niet het meest schadelijke geweest, zegt Simon Boxall van het National Oceanography Center. “De diepte van het lek, de omstandigheden in de oceaan en kustbeschermingstechnieken hebben geholpen om een catastrofale impact te vermijden.”

De 4,4 miljoen vaten stroomden weg tussen 20 april en 15 juli in de Golf van Mexico. De onderzoekers willen meer videobeelden analyseren om een nog nauwkeuriger beeld te krijgen van de schaal van de ramp.

Bronnen: Science, BBC News


Meer Nieuws