3D-foto’s maken via WiFi is nu ook mogelijk

Laurien Onderwater

24-05-2017 16:00:28

WiFi

Wetenschappers hebben een manier gevonden om objecten door muren heen te fotograferen via WiFi.

Dat WiFi-signalen door muren heen gaan, kijken we al lang niet meer van op. Juist hartstikke fijn om in elke ruimte (óók in het kleinste kamertje) internet te hebben. Maar niet alle microgolven bereiken onze telefoons, tablets of laptops. Veel signalen, afkomstig van de router, worden weerkaatst door objecten en verstrooid.

Duitse wetenschappers hebben nu juist van deze eigenschap gebruikgemaakt om hologrammen te maken van voorwerpen binnenin een kamer. En dat terwijl de 3D-foto’s zelf buiten de kamer worden genomen.

Opstapelen

De techniek om via WiFi door muren heen te ‘kijken’, bestaat al een tijdje. Zo kunnen inbrekers worden gedetecteerd of bewegende objecten worden gevolgd met een of twee WiFi-antennes. Ook hebben onderzoekers al eens tweedimensionale beelden weten te maken met een reeks aan antennes. Maar nog nooit eerder is WiFi gebruikt om hologrammen te creëren van een hele kamer en de spullen erin.

De onderzoekers kregen dit voor elkaar door twee antennes te gebruiken: een op een vaste plaats en een die beweegt. De vaste antenne registreert achtergrondsignalen van de ruimte waarin hij zich bevindt. De mobiele antenne wordt met de hand verplaatst om dezelfde WiFi-signalen op te vangen maar dan op veel verschillende punten.

Daarnaast registreren beide antennes niet alleen de intensiteit van een WiFi-signaal, maar ook de fase (WiFi zendt microgolfstraling uit in één fase). Vervolgens worden de signalen van de twee antennes tegelijkertijd ingevoerd op een computer. Software stapelt alle verzamelde 2D-beelden op en creëert een hologram.

In onderstaand filmpje leggen de onderzoekers nog eens uit hoe hun technologie werkt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toepassingen

De bedenkers van de nieuwe technologie, waaronder een 23-jarige student, zien veel mogelijkheden in de WiFi-hologrammen. Zo zou het reddingswerkers kunnen helpen om mensen te vinden in puin veroorzaakt door een aardbeving.

Maar er moeten natuurlijk ook kanttekeningen worden geplaatst bij de nieuwe technologie, want het scenario ‘Big Brother is watching you’ komt zo nog dichterbij. Daarom houden wij een slag om de arm.

Bronnen: Physical Review Letters, Business InsiderPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes