3D-printen met je smartphone dankzij dit apparaatje

Laurien Onderwater

25-03-2016 13:00:13

OLO 3D-printer

Deze draagbare 3D-printer gebruikt je telefoon om plastic objecten af te drukken.

3D-printers zijn hot – maar wel duur, en daarom zijn er toch nog relatief weinig mensen die er daadwerkelijk een in huis hebben gehaald. Als het aan het bedrijf OLO ligt, komt daar snel verandering in. Dat komt namelijk met een goedkope 3D-printer die slim gebruikmaakt van het licht van je smartphone-scherm.

Hoe werkt het?

De OLO 3D-printer heeft alleen een flesje hars en je smartphone (met daarop de OLO-app) nodig. Verder is de werking van het printertje vrij simpel: met de app laad je een afbeelding op je telefoon. Die leg je vervolgens in een vorm met zijn scherm naar boven gericht, waardoor de afbeelding wordt geprojecteerd op gepolariseerd glas. Dit glas stuurt het licht door naar de hars, die in een reservoir boven op het glazen plaatje ligt. De ‘deksel’ gaat op de printer om hem volledig af te sluiten en de printer kan beginnen aan zijn taak, zoals te zien is in onderstaand filmpje:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nieuw soort hars

Speciaal voor de OLO 3D-printer is een nieuw soort hars ontwikkeld, genaamd ‘daglichthars’. Zowel harde als flexibele objecten kunnen met deze hars worden gemaakt. Het witte licht dat smartphone-schermen uitzenden, laat de hars laagje voor laagje uitharden.

Via Kickstarter heeft het bedrijf al ruim voldoende geld opgehaald om de printer te realiseren. De OLO 3D-printer zal nog geen 90 euro gaan kosten en de makers hopen dat ze de eerste exemplaren in september kunnen versturen.

Bronnen: OLO 3D, Gizmag, Science Alert

Beeld: OLO 3D Inc.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar