3D-printer herstelt beschadigde zenuw

Naomi Vreeburg

22-09-2015 16:00:32

Een uit de 3D-printer gerold vormpje kan zenuwschade herstellen en ratten weer laten lopen.

Duizenden mensen wereldwijd worden jaarlijks getroffen door zenuwschade. Omdat dit niet zo een-twee-drie is te verhelpen door de medici wereld, kunnen ze deels of geheel verlamd raken. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een 3D-printer ingezet om dit probleem aan te pakken. Een uit de printer gerold object moet als gids dienen om zenuwen weer te laten aangroeien.

Allereerst maakten de wetenschappers met een 3D-scanner een digitaal model van een heupzenuw, afkomstig van een rat. Een heupzenuw is in de meeste zoogdieren de langste zenuw. Het ontwikkelde model gebruikten ze vervolgens om een passende ‘gids’ te printen. Deze bestond uit siliconen en een aantal stoffen die het aangroeien van de zenuw bevorderen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hierna sneden de onderzoekers de heupzenuwen van ratten door. De geprinte zenuwgeleiders werden vervolgens aan beide uiteinden bevestigd, zodat ze weer aan elkaar konden groeien. En dit gebeurde. Na tien tot twaalf weken waren de dieren weer goed in staat om te lopen.

De Amerikanen hopen dat de techniek evenveel voordelen oplevert bij mensen als bij de ratten. Onze zenuwen vertikken het na schade vaak om weer aan te groeien. Als ze dit wel doen, gaat het meestal enorm traag. Medici zijn er al wel in geslaagd om zenuwcellen die in een rechte lijn groeien te herstellen, maar met deze 3D-techniek kan elke zenuw weer aangroeien.

Bronnen: Advanced Functional Materials, ScienceAlertPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes