3D-scanner onthuld

VB

11-03-2013 16:00:58

Digitizer (tuinkabouters)

Afgelopen vrijdag werd-ie aan het publiek gepresenteerd: de Digitizer, een 3D-scannen die met lasers een voorwerp aftast, zodat dit vervolgens in drie dimensies is te printen.

Tijdens de eerste dag van het befaamde muziek-, film- en technologiefestival SXSW in Texas schudde de 3D-wereld even op zijn grondvesten. Oprichter van 3D-printerfabrikant MakerBot Bre Pettis onthulde er zijn prototype van de eerste voor een groot publiek toegankelijke 3D-scanner. Deze zogenoemde Digitizer scant in minder dan drie minuten met behulp van twee laserstralen en een draaiend platform een object, bijvoorbeeld een tuinkabouter. Het 3D-model dat zo ontstaat en rechtstreeks op je computer binnenkomt, kun je vervolgens met een 3D-printer – zoals de MakerBot – printen.

Een belangrijke ontwikkeling, want hoewel 3D-printen zelf al vele deuren opende voor bijvoorbeeld start-ups die geen geld hebben om dure prototypes te maken, was er nog wel een belangrijke drempel: je moest ervoor 3D kunnen tekenen. Maar nu je een bestaand object kunt scannen, wordt 3D-printen voor een nog groter publiek toegankelijk. Volgens Pettis een belangrijke stap op weg naar een betere wereld: geen producten meer verschepen, maar simpelweg printen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kanttekening bij de ontwikkeling: hoe bescherm je je product als iedereen het kan scannen en dupliceren? De tijd zal het leren. Op de vraag hoe Pettis het zou vinden als zijn eigen MakerBot gescand en geprint gaat worden, reageert de technologische wereldverbeteraar in elk geval duidelijk: “So cool!

Beeld: MakerBotPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar