‘40.000 mensen nodig voor kolonisatie planeet’

kijkmagazine

30 July 2014 16:00

Generatieruimteschip - header

Volgens een Amerikaanse antropoloog moet een ruimteschip dat een andere planeet gaat koloniseren zo’n 40.000 mensen aan boord hebben.

Stel, we bouwen een ruimteschip dat in staat is om te reizen naar een planeet die een baan rond een andere ster beweegt. Stel verder dat zo’n ruimteschip daar zo’n 150 jaar over zou doen. Hoeveel mensen moet je dan meesturen om een levensvatbare kolonie te kunnen stichten? Op die vraag stortte antropoloog Cameron Smith (Portland State University) zich. Zijn advies: neem zo’n 40.000 mensen mee, waarvan 23.400 in de vruchtbare leeftijd.

Smith zei dat deze maand tijdens een NASA-werkgroep, waarbij hij zich baseerde op populatiegenetica en computersimulaties, zo meldt Space.com. Het aantal houdt rekening met zaken als een gestaag toenemende hoeveelheid inteelt aan boord van het ruimteschip, en eventuele rampen onderweg waarbij een deel van de kolonisten het leven laat.

Eerdere schattingen gingen uit van een bevolking van slechts een paar honderd man. Als we Cameron mogen geloven, is dat dus wel héél erg aan de krappe kant – en zullen we een flink wat groter ruimteschip moeten bouwen, willen we met enige kans van slagen koers kunnen zetten naar de sterren.

Bronnen: Acta Astronautica, Space.com

Beeld: NASA


Meer Nieuws