5 cijfers over bacteriën

KIJK-redactie

15 August 2014 16:00

Er komen zo’n 1 quintiljoen (een 1 met 30 nullen) bacteriën met een gemiddelde grootte van 1 micrometer voor op aarde. Een cijferreeks over deze kleine organismen.

Ze zijn de onzichtbare heersers der aarde en kunnen andere organismen – waaronder mensen – ernstig ziek maken. Maar bacteriën kunnen ook veel goeds brengen. Hier een aantal cijfers over deze eencelligen.

1

Gemiddelde grootte van een bacterie in micrometers (duizendste millimeters). Er zijn ook heel kleine exemplaren van 0,2 micrometer en reuzen van 500 micrometer.

2

Aantal manieren waarop bacteriesoorten aan energie komen. De ene groep doet dat met behulp van zonlicht, de andere door voedsel af te breken. Die laatste groep is sterk gespecialiseerd: elke bacterie kan één soort vezel, koolhydraat, eiwit of vet afbreken.

3

Aantal vormen waarin bacteriën voorkomen: kokken zijn rond, bacillen zijn staafvormig en spirillen zijn, zoals de naam al aangeeft, spiraalvormig. 

20

Aantal minuten waarin bepaalde bacteriesoorten zich kunnen delen, waardoor zo’n populatie in één dag 4,7 maal 10 tot de 21e keer groter wordt.

1 quintiljoen

Geschat aantal bacteriën op aarde, onderverdeeld in ruim 1 miljoen soorten (1 quintiljoen is een 1 met 30 nullen).

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… bacteriën’, uit KIJK 6/2014. Deze editie lag in de winkel tot en met 27 mei 2014 en is nog hier te bestellen.

Meer informatie:

Tekst: Jop de Vrieze

Beeld: Jayanta Behera


Meer Nieuws