Aardse verklaring bijna-doodervaring gevonden?

KIJK-redactie

13 April 2010 13:00

Tussen de 11 en de 23 procent van de mensen die een hartaanval overleven, heeft een zogenoemde bijna-doodervaring. Dat kan variëren van het zien van licht aan het einde van een tunnel tot het krijgen van een ‘hemels’ gevoel. Wetenschappers hebben misschien een nogal aardse verklaring gevonden voor dit fenomeen.

Mensen die tijdens hun hartaanval een bijna-doodervaring beleven, hebben een hoger koolzuurgehalte in hun bloed, zeggen Sloveense onderzoekers. “Ik denk dat dat tot hallucinaties kan leiden, en dat is een onderdeel van bijna-doodervaringen”, aldus Zalika Klemenc-Ketiš van de Universiteit van Maribor tegenover New Scientist.

De wetenschappers onderzochten 52 mensen met een hartaanval. Hiervan hadden elf mensen een bijna-doodervaring. Deze mensen hadden meer koolzuur en minder kalium in hun bloed dan gemiddeld. Zaken als leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, religie, angst voor de dood of geslikte medicatie hadden in het onderzoek geen effect op de onderzochte patiënten.

“We kunnen niet zeggen dat dit de enige verklaring is, maar het verklaart een gedeelte van het fysieke mechanisme dat kan leiden tot een bijna-doodervaring”, houdt Klemenc-Ketiš nog een slag om de arm. Ze benadrukt dat verder onderzoek naar het onderwerp noodzakelijk is om meer te weten te komen over het verschijnsel.

Bronnen: New Scientist, PhysOrg.com

Beeld: ANP


Meer Nieuws