Aerofex haalt plannen voor hoverbike van stal

André Kesseler

2012-08-25 13:00:31

Het Amerikaanse bedrijf Aerofex heeft een ‘zweefmotor’ ontwikkeld die je met de knieën bestuurt.

Door zijn gewicht, net als op een motor, te verplaatsen, drukt de piloot van Aerofex’ machine tegen één van de ‘stuurstangen’, waardoor de hoverbike van richting verandert. Volgens de fabrikant is dat een heel intuïtieve manier om het toestel te besturen. Tijdens een proefvlucht vloog de hoverbike 5 meter boven de grond en haalde een snelheid van 80 kilometer per uur.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aerofex wil volgend jaar wel een bemand toestel op de markt brengen, maar is eigenlijk meer geïnteresseerd in de productie van een onbemande versie. Die zou kunnen worden gebruikt door militairen, maar bijvoorbeeld ook in de land- of de bosbouw. Het bedrijf denkt dat de machine een goede pakezel zou kunnen in minder makkelijk begaanbare gebieden. Hij is weliswaar beduidend minder sterk dan een helikopter, maar door de ingesloten propellers, zogenoemde ducted fans, wel een stuk veiliger. Het Californische bedrijf wil voor 2014 een onbemande hoverbike testen.

Het is niet de eerste keer dat er een hoverbike wordt bedacht. Het ontwerp stamt al uit de jaren zestig en ruim een jaar geleden presenteerde de Australiër Chris Malloy ook al een luchtfiets die eveneens met twee enorme ‘ventilatoren’ een snelheid van 250 km/h en een hoogte van 3 kilometer zou kunnen halen:

Foto: Chris Malloy

Malloy zoekt nog naar investeerders zodat hij zijn hoverbike kan bouwen en zijn claims waar kan maken. Maar dat loopt nog niet erg voorspoedig. De teller op zijn website staat op 76,884 Australische dollars (zo’n 59.000 euro) en hij heeft 1,1 miljoen dollar (850.000 euro) nodig om zijn project van de grond te krijgen. Aerofex gaat hem dus waarschijnlijk de loef afsteken.

Bron: Wired

Beeld: AerofexPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys