Afbakrobot vouwt zichzelf op

KIJK-redactie

04-06-2014 09:00:48

Als het aan Amerikaanse wetenschappers ligt, is het maken van een robot binnenkort net zo simpel als het afbakken van een stokbrood.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technologie (MIT) werken aan een robot die je met een 3D-printer kunt afdrukken. Vervolgens hoef je hem alleen maar even te verwarmen. De robot vouwt zichzelf dan op.

Breinonderdelen

De wetenschappers zijn nog niet in staat een complete afbakrobot te maken. Ze hebben echter wel twee dingen ontdekt die dit toekomstbeeld dichterbij brengen. Ten eerste hebben ze een computersysteem ontwikkeld dat een 3D-vorm automatisch kan omzetten in een 2D-structuur die je kunt printen en die zichzelf kan opvouwen.

Daarnaast hebben ze een methode ontwikkeld om verschillende elektronische onderdelen van het robotbrein te maken die door verwarmen de juiste vorm aannemen. Ze maakten ontwerpen voor weerstanden, spoelen, condensatoren, sensors en actuatoren.

Drie lagen kunststof

De afbakrobot is gemaakt van drie lagen kunststof: twee lagen polyester aan de buitenkant en een laag PVC ertussenin. In de polyesterlagen zitten gleuven. Wanneer je de plaat verwarmt, krimpt de middelste laag. De randen van de gleuven in de buitenlaag worden dan tegen elkaar aangeduwd. Daardoor ontstaat een vervorming.

Als in de bovenste laag een smallere gleuf zit dan in de onderste, komen de randen in deze laag eerder tegen elkaar aan. Omdat er aan de onderkant dan nog ruimte is, zal het materiaal omvouwen totdat ook de onderste gleuf sluit. De uiteindelijke hoek is afhankelijk van de breedte van de twee gleuven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: IEEE International Conference on Robotics & Automation, Massachusetts Institute of Technology via EurekAlert!

Beeld: courtesy of the researchersPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis