Agro Pilot grijpt het stuur

André Kesseler

04-06-2020 15:00:00

agro pilot

Twee Russische start-ups ontwikkelen autonome landbouwvoertuigen.

Niet alle auto’s zijn even zelfstandig. Er zijn levels in autonomie. De meeste auto’s die worden verkocht zijn level 1. De bestuurder doet alles zelf en het voertuig helpt alleen met passieve systemen als ABS om de boel een beetje veilig te houden. De Tesla’s van deze wereld staan een trede hoger op de ladder. Level twee betekent nog steeds met de handen aan het stuur, maar de auto’s helpt wel degelijk met het rondkijken, inschatten en waar nodig bijsturen.

Rusagro, met 665.000 hectare één van Ruslands grootste landbouwbedrijven, en de eveneens Moskouse start-up Cognitive Pilot hebben nu de handen ineen geslagen voor Level 3. En dan niet voor auto’s , maar voor landbouwvoertuigen.

Lees ook:

Agro Pilot

Zonder handen

Het project, financieel gesteund door de Russische overheid, heet Cognitive Agro Pilot en het moet leiden tot machines die helemaal zelfstandig over de landbouwgronden kunnen bewegen. Door zo op de personeelskosten te besparen, zou de kostprijs voor graan 3 tot 5 procent lager komen te liggen. Bovendien heeft de boer dan zijn handen vrij voor andere taken of kan hij zijn werknemers inzetten voor werkzaamheden die wel menselijke input nodig hebben.

Agro Pilot

Eén camera

Op de website meldt het nieuwe samenwerkingsverband dat het hart van het systeem de beeldanalysesoftware is. Die verwerkt de beelden van de camera’s aan boord en brengt mensen en objecten rond het voertuig in kaart.  

Dat is allemaal niet nieuw. Er zijn al systemen die dat doen met behulp van peperdure Lidar (een soort laserradar), 3D-camera’s en allerlei andere sensors. Wat het Russische systeem bijzonder én goedkoop (8000 euro per systeem) maakt, is dat het maar één camera gebruikt. Het kan dus zelfs zonder GPS of de Russische versie GLONASS, dat op sommige delen van Rusland niet of heel beperkt beschikbaar is. Een neuraal netwerk doet de rest. Boeren kunnen in real time bekijken waar hun machines uithangen en of alles goed gaat.

Agro Pilot

Uitrol

De soft- en hardware wordt komende maand geïnstalleerd op 242 bestaande combines van Rusagro. De eerste compleet nieuwe, met Cognitive Agro Pilot uitgeruste voertuigen moeten in de loop van dit jaar worden uitgerold. En als de coronacrisis wat tot bedaren is gekomen, willen de Russische bedrijven ook naar het buitenland exporteren.

Bronnen: The Robot report/Popular Mechanics

Beeld: Cognitive Pilot

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws