AI-schilderij levert flink bedrag op

Laurien Onderwater

26 October 2018 09:02

portrait of edmond belamy AI schilderij

Een kunstwerk gemaakt door een getalenteerde schilder is onlangs voor een exorbitant hoog bedrag verkocht op een veiling.

Het schilderij – genaamd Portrait of Edmond Belamy, wie dat is, is niet bekend – is door een nog relatief onbekende kunstenaar gemaakt, genaamd A. Ritme. De veilingmeester van Christie’s had geschat dat het portret tussen de 7000 en 10.000 dollar zou opleveren, maar dat werd ruimschoots overschreden…

Lees ook: Algoritme vertelt wanneer je koffie moet drinken

A. Ritme

Alle gekkigheid op een stokje, A. Ritme staat hier natuurlijk voor algoritme – in dit geval een zogenaamd Generative Adversarial Network (GAN), waarbij één netwerk iets maakt (de ‘Generator’) en een ander netwerk dat evalueert (de ‘Discriminator’).

Het idee komt van een in Parijs gevestigd kunstcollectief met de naam Obvious. De groep voerde het algoritme een dataset van ongeveer 15.000 portretten, geschilderd tussen de veertiende en de twintigste eeuw. Na te zijn ‘gevoed’ met al die schilderijen ging het algoritme (de generator) zelf aan de slag met dit als resultaat:

Vervolgens moest de discriminator bepalen wat het verschil was tussen de door de mens gemaakte kunst en het schilderij dat door het algoritme was geproduceerd. Dit proces ging door totdat de discriminator de werken niet meer uit elkaar kon houden, waarna het kunstcollectief besloot dat het werk goed genoeg was om te verkopen.

Handtekening

Het is de eerste keer dat een schilderij gemaakt door kunstmatige intelligentie onder de hamer is gegaan. Dat het kunstwerk meteen zoveel zou opleveren, had niemand verwacht. Over welk bedrag we het dan hebben? 432.500 dollar, oftewel zo’n 380.400 euro.

O, en zoals het natuurlijk elke zichzelf respecterende schilder betaamt, is ook dit exemplaar ondertekend (zij het op een iets andere manier):

Bronnen: Christie’s, BBC News, Engadget

Beeld: Christie’s

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws