Airbus presenteert terugvliegende raket

André Kesseler

10-06-2015 16:00:38

Door bezuinigingen moet onder meer de NASA steeds meer uitbesteden en dus werken veel bedrijven aan een nieuwe generatie raketten. Zo ook Airbus.

Het Amerikaanse SpaceX begon een paar jaar geleden al aan de ontwikkeling van herbruikbare raketten en Airbus wil daar schijnbaar graag een concurrent tegenover zetten. Het project heet Adeline, Advanced Expendable Launcher with Innovative engine Economy, en moet het gaan opnemen tegen de succesvolle Falcon 9-raket van SpaceX.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

SpaceX probeert al een tijdje om de complete raket zover te krijgen dat hij, als hij zijn vracht eenmaal op weg naar de ruimte heeft geholpen, terug vliegt naar een lanceerbasis op de oceaan. Dat lukt nog niet echt. Om dat voor elkaar te krijgen moet er uiteraard extra brandstof mee en dat maakt een lancering duurder. Airbus probeert dat te ondervangen door alleen het duurste deel, de motoren, terug te laten keren en de brandstoftanks zelf af te stoten.

Adeline is dus slechts deels herbruikbaar. De onderste trap heeft kleine propellers en vleugels en snort daarmee als een vliegtuig terug naar de basis.

Adeline-1

Airbus werkt al sinds 2010 in het geheim aan het concept en zit nu naar eigen zeggen in de prototype-fase. De eerste lancering zou pas na 2025 plaats kunnen vinden en dat betekent een forse achterstand op SpaceX dat tegen die tijd waarschijnlijk al heel wat succesvolle lanceringen achter de rug heeft.

Bron: Popular Science

Beeld: AirbusPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws