Filmpje: landing rakettrap SpaceX mislukt

Naomi Vreeburg

15-04-2015 13:00:01

Ruimtevaartbedrijf SpaceX is er weer niet in geslaagd om het onderste deel van een Falcon 9-raket te laten landen op een zeeplatform.

In KIJK 5/2015 kun je lezen dat het behoorlijk lastig is om een raket de ruimte in te krijgen. Maar om een deel ervan weer op de grond te laten landen, is ook niet bepaald een fluitje van een cent. In januari probeerde ruimtevaartbedrijf SpaceX al om een stuwraket te laten landen op een zeeplatform, maar dat mislukte. Gisteren deed de rakettenbouwer nog een poging; wederom geen geslaagde.

De lancering van de Falcon 9-raket werd maandag afgelast vanwege het slechte weer, maar gisterenavond schoot hij met succes de lucht in. Aan boord was een Dragon-capsule, met daarin 4000 kilo voedsel en een heuse espressomachine. Nadat de tweede trap met daarop capsule was afgekoppeld en in de richting van het ruimtestation ISS gestuurd, was het tijd voor de eerste trap om terug te keren naar de aarde.

Het autonome zeeplatform, ook wel een droneship genoemd, werd volgens SpaceX-topman Elon Musk wel bereikt, maar de raket kukelde om doordat hij uit balans was geraakt. Dat zag er zo uit:

Bron: WiredPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar