Airlander 10 vestigt een nieuw hoogterecord

Laurien Onderwater

19-06-2017 16:00:36

Airlander 10

De vliegende kont is nog maar een maand in de lucht en hij heeft alweer een zege behaald.

In augustus 2016 ging het niet zo lekker met de Airlander 10 nadat hij een dramatische crash maakte. Maar in mei dit jaar kwam er gelukkig goed nieuws: de vliegende kont had weer zijn eerste succesvolle vlucht van drie uur gemaakt sinds zijn neerstorting. En nu – een maand later – heeft de Airlander 10 er weer een zege bij: hij behaalde een nieuw hoogterecord.

Hoog, hoger, hoogst

De grote lobbes bereikte een hoogte van maar liefst 1067 meter. Daarmee verbrak hij zijn oude record dat 60 meter lager was.

Het bedrijf Hybrid Air Vehicles (HAV) bouwde de Airlander 10 – het grootste vliegtuig ter wereld – voor militair toezicht, maar het Pentagon veegde het idee in 2012 van de tafel. Airlander zegt dat het voertuig als waardevol hulpmiddel kan worden ingezet bij onder andere kustwachters, grenspatrouille en telecomsystemen.

Paris Air Show

Kun je geen genoeg krijgen van deze reusachtige vliegende kont? Geen zorgen, hij zal – tezamen met andere luchtvaartuigen – deze week te zien zijn op de Paris Air Show die plaatsvindt tot en met 25 juni.

Bronnen: Popular Mechanics, BBC News

Beeld: Hybrid Air Vehicles

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis