AIVD komt weer met pittige kerstpuzzel

Laurien Onderwater

22 December 2017 15:59

kerstpuzzel

Daar is hij weer: de jaarlijkse kerstpuzzel die de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft bedacht. Los jij hem op?

Hoef je dit jaar niet te koken met kerst? Dan heb je waarschijnlijk genoeg vrije tijd die dag! En dat komt goed uit, want de AIVD heeft zijn jaarlijkse pittige kerstpuzzel weer online gezet. Durf jij je eraan te wagen?

Net als ieder jaar bestaat de kerstpuzzel uit een aantal kleinere opgaven die je apart van elkaar kunt oplossen. Voor elk van de 42 opgaven zijn punten te verdienen. Het aantal punten staat tussen haakjes in de kantlijn voor de opgave vermeld. In sommige gevallen worden ook aan deeloplossingen punten toegekend. Je vindt de puzzel hier.

De oplossingen kun je voor 15 januari 2018 inleveren, door middel van het antwoordformulier dat je hier kunt vinden. Na afloop krijg je je score toegezonden. Tenminste, als je meer dan nul punten weet te behalen. Degene die de meeste punten heeft verzameld, mag zichzelf de winnaar noemen en ontvangt een beker.

Foutjes

Er blijken nog wel wat fouten in de kerstpuzzel te zijn geslopen, meldt de AIVD, of er zijn bepaalde onduidelijkheden gerezen. Dit zijn ze:

  • opgave 2a: 234 moet zijn 233; 344 moet zijn 334;
  • opgave 2b. 174 moet zijn 143;
  • opgave 22: 550331657065 moet zijn 55031657065 en op het antwoordformulier moet staan ‘Volgende getal’ in plaats van ‘Wie?’;
  • opgave 29:
    – Oin, Gloin en Ori → Voeg toe: Helaas verstond Gandalf niet wat Ori zei.
    – Balin en Dwalin → Balin gaf het antwoord aan Beorn. Dwalin zwijgt. Ter verduidelijking: Elrond, Beorn en Bard kunnen met het antwoord op hun eigen vragen niet bepalen of Balin en Dwalin liegen;
  • opgave 30: tussen LEIDEN en LENTEUI moet een komma staan;
  • Verder zitten er wat kleine foutjes in de puzzel die het oplossen niet in de weg staan, zoals bij vraag 25b en 38.

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws