Algoritme verandert selfie in klassiek schilderij

Laurien Onderwater

24 July 2019 08:59

portret

Benieuwd naar hoe het eruitziet als een klassieke kunstenaar je portret schildert? Dan hebben we goed nieuws voor je: there’s a website for that.

Hij is opnieuw razend populair: de smartphoneapplicatie FaceApp – ontwikkeld door het Russische Wireless Labs – die toont hoe je er over twintig, dertig of veertig jaar uitziet. Maar wat gebruikers ervan zich vaak niet realiseren, is dat de gratis app je IP-adres en je smartphonegegevens opslaat.

Nee, dan kun je beter naar AIPortraits.com surfen, als je het zo leuk vindt om digitaal aan je gezicht te sleutelen. De website – en de kunstmatige intelligentie erachter – is ontwikkeld door MIT- en IBM-onderzoekers en belooft niks met je gegevens te doen.

Lees ook:

Rembrandt

Het A.I.-systeem – dat lijkt op de Art Selfie-functie van Google – werkt met een zogenaamde Generative Adversarial Network of GAN. Dit systeem bestaat uit twee neurale netwerken: de zogenoemde generator en discriminator.

De generator kijkt eerst naar voorbeelden en probeert dan een portret te maken door kenmerken van je geüploade selfie te gebruiken. Vervolgens bepaalt de discriminator of de pogingen succesvol zijn door ze te vergelijken met de standaardvoorbeelden.

In dit geval gebruikte het team 45.000 portretfoto’s om het programma te trainen, inclusief schilderijen van Titiaan, Van Gogh en Rembrandt.

Niet lachen

Nieuwsgierig geworden? Ga naar AIPortraits.com, upload je foto en kom erachter hoe een klassiek portret van jou eruitziet. Momenteel is de site erg druk bezocht, waardoor de servers oververhit zijn geraakt. Het zou dus kunnen dat je even moet wachten voordat het programma je portret uitspuugt.

Wel erg fijn aan de website is dat de onderzoekers hebben beloofd dat de foto’s onmiddellijk worden verwijderd na verwerking door hun servers, en dat ze dus niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Kunnen veel sites nog een puntje aan zuigen.

O, en een tip. Upload geen foto’s waarop je lacht, meldt de website van het MIT, want dan kan het algoritme geen schilderij vinden dat matcht. Vroeger werden er immers ook geen portretten gemaakt van schaterende mensen.

Bronnen: MIT Technology Review, The Verge

Beeld: AIPortraits

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws