Architect knutselt alternatieve wereldkaart

Naomi Vreeburg

03-11-2016 09:00:52

Een Japanner heeft een nieuwe manier bedacht om de wereldkaart weer te geven, waardoor de verhoudingen beter zichtbaar zouden zijn.

Al jaren is er kritiek op de welbekende Mercatorprojectie, een manier om de aarde op een plat vlak af te beelden. De verhoudingen tussen de verschillende landen zouden op deze wijze niet kloppen. De Japanse kunstenaar en architect Hajime Narukawa bedacht een alternatief en won hiermee een prestigieuze Japanse prijs: de Good Design Award.

Wereldkaart

wereldkaart-2

Om deze wereldkaart, genaamd AuthaGraph, te maken, knutselde Narukawa allereerst een wereldbol in elkaar. Vervolgens verdeelde hij deze in 96 gelijke stukken en vouwde hem stap voor stap uit tot een plat vlak. Een kopie van AuthaGraph kun je hier bestellen.

“De wereldkaart van Narukawa is een goed perspectief van onze planeet”, luidt de beoordeling van de Good Design Award. Maar de kaart is niet helemaal perfect. “Het aantal subdivisies (de gelijke stukken – red.) moet worden verhoogd zodat de kaart meer accuraat wordt.”

wereldkaart

Kompas

Of AuthaGraph de Mercatorprojectie zal vervangen? Waarschijnlijk niet. De manier waarop de kaart van Narukawa in elkaar is gezet, lijnt niet met de windstreken, die zo belangrijk zijn voor bijvoorbeeld het navigeren op zee. Desondanks vinden we het toch een interessant initiatief van Narukawa.

Bronnen: Gizmodo, Popular MechanicsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis