Altijd een volle accu met mobiele tankstations

KIJK-redactie

07 September 2010 16:00

Stel je voor: je staat op de Route du Soleil, bent lekker geruisloos aan het touren met je elektrische auto en opeens sta je stil. Lege accu! Hoe lang is het dan lopen naar het dichtstbijzijnde tankstation?

Met on demand tankstations kan dit verleden tijd worden. Onderzoekers van de Mitsubishi Electric Research Laboratories in Cambridge ontwikkelen een netwerk van mobiele oplaadstations die op het juiste moment op de juiste plaats zijn.

Het systeem gaat uit van sensors in auto’s die regelmatig aan een centraal punt laten weten hoe vol hun accu is. Met deze gegevens kunnen de wegdelen worden gemarkeerd waar auto’s dreigen ‘leeg’ te raken. Op deze plekken worden de laadstations neergezet, zodat elektrische auto’s op tijd kunnen worden bijgeladen.

Volgens de onderzoekers zijn op 100 kilometer snelweg slechts vijf laadstations per honderd auto’s nodig. De laadstations geven overdag hun lading af en worden ’s nachts opgeladen, wat ook zou moeten zorgen voor een ontlasting van het elektriciteitsnetwerk tijdens piekuren.

Bronnen: New Scientist

Beeld: Robin Utrecht/ANP


Meer Nieuws