Amateurs brengen lichtvervuiling in kaart

André Kesseler

24 March 2011 10:00

Doordat we steeds meer op een kluitje gaan wonen en de steden en dorpen bakken licht naar boven gooien, wordt het steeds lastiger om sterren te zien. Jij kunt helpen om het probleem letterlijk in kaart te brengen.

Van 22 maart tot 6 april 2011 willen de makers de website The Globe at Night dat zoveel mogelijk mensen ten noorden van de evenaar bepalen hoe zichtbaar bepaalde sterren aan het firmament zijn. Gehoopt wordt dat het record van 2010, toen 17.800 mensen meededen, dit jaar wordt gebroken.

Het doel is om na te gaan hoe het precies met de lichtvervuiling is gesteld. Volgens The Globe at Night is de zichtbaarheid van sterren nog het minste probleem. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat het licht 7 procent van de chemicaliën vernietigt die er ‘s nachts voor zorgen dat smogdeeltjes worden afgebroken. En het door ons geproduceerde licht zou bijvoorbeeld ook de migratie van dieren verstoren.

Kun je voor een onderzoek naar lichtvervuiling niet veel beter een satelliet gebruiken, vraag je je af? Op zich wel, maar volgens de website krijg je vanaf het aardoppervlak toch een ander beeld. Bovendien is de actie ook bedoeld als ‘een stukje bewustwording’, zodat we met z’n allen weer eens even over zaken als energieverspilling gaan nadenken.

Als je meer wilt weten, kun je je licht opsteken bij The Globe at Night. Daar is ook de app te downloaden om de metingen mee te verrichten.

Bronnen: Wired

Beeld: Erik Araujo


Meer Nieuws