Amerika bombardeert Great Barrier Reef

André Kesseler

23-07-2013 16:00:20

Tijdens een oefening voor de Australische kust hebben Amerikaanse vliegtuigen vier bommen laten vallen in de buurt van één van de kwetsbaarste ecosystemen ter wereld.

De Amerikaanse Harrier AV-8B-marinevliegtuigen namen deel aan een gezamenlijke oefening, Talisman Saber, met de Australische luchtmacht. Tijdens de training kwamen twee toestellen in de problemen toen hun brandstof opraakte. Omdat ze niet met de payload aan boord konden landen, waren de vliegers gedwongen om twee scherpe en twee oefenbommen af te werpen.

Alle projectielen landden op 60 meter van de koraalriffen, binnen het gebied dat de Verenigde Naties op de werelderfgoedlijst hebben gezet. Gelukkig konden de twee scherpe bommen worden gedeactiveerd voordat ze in zee plonsden, maar de Amerikanen zijn wel in verlegenheid gebracht.

De bommen worden geruimd en er volgt nog een officieel onderzoek. Een van de vragen zal zijn wiens idee het überhaupt was om de vliegtuigen over het gebied te laten vliegen.

Het is overigens niet de eerste keer dat het Amerikaanse door dit soort blunders in opspraak komt. In 1958 en nog een keer in 1961 gooide de US Air Force per ongeluk twee atoombommen af; eentje op South Carolina en eentje op North Carolina. En in 2007 vlogen twee B-52-bommenwerpers per ongeluk 36 uur lang rond met nucleaire wapens aan boord.

Bron: Discover News

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws