Amerikaans leger werkt aan nieuwe robothond

André Kesseler

04 October 2011 09:00

Het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics werkt al jaren aan de robothond BigDog. Maar die kan naar de dierenarts voor een spuitje. AlphaDog neemt het over.

Robothonden worden ontwikkeld om soldaten te helpen met het verslepen van de steeds grote hoeveelheid spullen die ze mee moeten nemen. BigDog kon op zijn vier poten door ruw terrein marcheren, 150 kilo aan materiaal meeslepen en 18 kilometer aan één stuk afleggen:

AlphaDog kan dat ook allemaal, maar is net een stukje sterker. Hij kan bijvoorbeeld 30 kilogram meer meezeulen en hij legt geen 18 maar 30 kilometer af. Maar de belangrijkste vernieuwing is wel dat de robothond zelf overeind kan komen. BigDog stond behoorlijk stevig op zijn benen, maar als-ie eenmaal was omgekukeld, dan kon hij niet zelfstandig opstaan. AlphaDog krabbelt in zo’n geval helemaal zelf weer op (zie het onderste filmpje, rond 1 minuut).

Overigens moeten de Amerikaanse soldaten nog wel even wachten op hun vierpotige robotische vriend. DARPA (het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger) en het U.S. Marine Corps gaan pas in 2012 nieuwe tests met AlphaDog uitvoeren.

Bron: Wired

Foto: Boston Dynamics


Meer Nieuws