Amerikaans legermaterieel vol namaak

André Kesseler

28-05-2012 16:00:36

Je zou verwachten dat het Amerikaanse leger voornamelijk spullen uit eigen land gebruikt en dan ook nog het beste van het beste. Niet dus.

Een commissie, ingesteld door de Amerikaanse Senaat deed een jaar lang onderzoek naar onderdelen in Amerikaans legermaterieel. En die vond (voor 70 procent uit China afkomstige)  namaakonderdelen in onder meer C-130J vrachtvliegtuigen, helikopters en verkenningsvliegtuigen van de Amerikaanse marine.

De U.S. Senate Armed Services Committee trof 1800 van dat soort onderdelen aan in de voorraden die in 2009 en 2010 aan defensie werden geleverd. In totaal zouden er binnen de Amerikaanse krijgsmacht naar schatting 1 miljoen namaakonderdelen in omloop zijn.

De angst bestaat dat de inferieure kopieën, voornamelijk elektronica-componenten, de Amerikaanse troepen in gevaar kunnen brengen. In het rapport van de onderzoekscommissie staat: “Als één enkel elektronisch component stukgaat, kan dat ervoor zorgen dat een soldaat, vlieger, of marinier op het slechts denkbare moment heel kwetsbaar wordt.”

Bron: Aviation Week

Beeld: USAF

 Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws