Amerikaanse leger gaat M16 vervangen

André Kesseler

30-05-2018 15:59:49

M16

Het wapen werd al tijdens de Vietnamoorlog ingezet en is hard toe aan een opvolger.

Vanaf het begin was de M16 al een omstreden wapen. In de zompige slagvelden van Vietnam blokkeerde hij regelmatig, met als gevolg dat sommige Amerikaanse GI’s liever buitgemaakte, low tech en minder nauwkeurige AK-47’s gebruikten om het oerwoud met kogels te besproeien. Hoewel de problemen in de latere versies van het wapen grotendeels werden verholpen, werd het wapen onder de troepen nooit echt populair. In het project Next Generation Squad Weapon (NGSW) wordt nu dus gezocht naar een opvolger.

Soldier Lethality

Het nieuwe assault rifle gaat onderdeel uitmaken van een groter project dat de ‘dodelijkheid’ van de Amerikaanse soldaat moet vergroten. Dat project heet dan ook Soldier Lethality en centraal daarin staat een nieuwe generatie nachtzichtapparatuur: Enhanced Night Vision Goggle – Binocular of kortweg ENVG-B.

Bij het ontwikkelen van het nieuwe machinegeweer gaat het dus niet alleen om grotere kogels, een groter bereik of een lager gewicht. Het wapen moet te koppelen zijn aan die nachtzichtapparatuur én aan nog wat andere technische hoogstandjes die het leger aan het onderzoeken is. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe sensors, drones, en een soort helm waarbij allerlei informatie over het slagveld overzichtelijk op het vizier wordt geprojecteerd.

Altijd raak

Bovendien moet het wapen voorzien worden van een elektromechanische trekker, een soort persoonlijk vuurleidingssysteem. Voor de civiele markt (jagers) zijn er al van die systemen te koop. Een van de bekendste is TrackingPoint en hun systeem werkt zo. Als jagermans zijn prooi heeft gespot, richt hij zijn jachtgeweer. De telescoop levert streaming video aan een soort head-up display. Daarop wijst de schutter met een druk op de knop de plek aan waar de kogel terecht moet komen en houdt hij de trekker ingedrukt.

Een ingebouwde Linux-computer doet dan razendsnel berekeningen op basis van allerlei variabelen: de buitentemperatuur, de luchtvochtigheid, de afstand tot het doel, de schiethoek… Hij neemt zelfs de leeftijd van de loop in de overweging mee. Het enige wat de jager vervolgens hoeft te doen, is het vizier weer op het doel te richten en als dat gebeurt, schiet het systeem de kogel volautomatisch af.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

2023

Hoe het legerwapen er verder precies uit gaat zien, is niet duidelijk. Het Pentagon gaat fabrikanten alleen het kaliber geven en de eisen waar het nieuwe wapen aan moet voldoen. Er wordt druk op de ketel gezet, want het leger wil komende maand al bepalen welke wapenfabrikanten een prototype mogen leveren. Die hebben dan een jaar om dat ding te bouwen, waarna het leger ze gaat testen. De eerste nieuwe wapens worden dan rond 2023 in gebruik genomen.

Alle nieuwe systemen samen moeten de Amerikaanse soldaat van de toekomst een beter overzicht geven van het slagveld en hem dodelijker maken dan ooit.

Bronnen: Pentagon, Breaking Defense

Beeld: US Army / TrackingPoint

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis