Amerikaans leger test robo-soldaat

André Kesseler

14-10-2013 09:00:57

Het Amerikaanse leger test een robot die vijanden onder vuur kan nemen.

Het apparaat heet MADSS, voluit het Mobile Armed Dismount Support System, en werd ontwikkeld door Northrop Grumman. Het is bedoeld als bescherming van soldaten die uit hun voertuig moeten (vandaar: dismount) om bepaalde taken uit te voeren.

Daarvoor kan het systeem worden uitgerust met verschillende plug-and-play-wapens, zoals een M240-machinegeweer, een Mk 19-granaatwerper, een .50 M2 en verschillende nog niet nader omschreven wapensystemen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat Northrop Grumman heel erg benadrukt, waar ze heel erg duidelijk over zijn, wat we goed in onze oren moeten knopen, is dat MADSS niet zelf beslist welke doelen het onder vuur neemt. Er zit altijd iemand een mens aan de knoppen die de robot vertelt waar hij op mag richten en schieten.

Het systeem wordt, samen met soortgelijke robots van andere fabrikanten, door de Amerikaanse landmacht getest in het Armed Unmanned Ground Vehicle-project. De vraag is alleen of het leger veel haast heeft met de ontwikkeling van zo’n machine nu er zwaar bezuinigd moet worden en de Amerikaanse troepen zich hebben teruggetrokken uit Afghanistan en Irak.

Bronnen: Northrop GrummanBreaking Defense

Beeld: Northrop GrummanPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws