VS werken aan vervanging legendarische M16

André Kesseler

05-09-2019 15:59:14

Amerikaanse leger

In de strijd om het volgende aanvalswapen van het Amerikaanse leger te mogen leveren, zijn drie partijen door naar de volgende ronde.

Het Amerikaanse leger wil eindelijk de verouderde wapens als de M16 en de M4 vervangen door een nieuw wapen met moderne techniek. In de woorden van de US Army: “Het Next Generation Squad Weapon combineert de vuurkracht en het bereik van een machinegeweer met de precisie en de ergonomie van een geweer, waardoor nauwkeurigheid, bereik, en dodelijkheid aanzienlijk worden verbeterd.” Het aantal bedrijven dat nog in de race is om de NGSW te mogen leveren, is nu teruggebracht tot drie: General Dynamics, Sig Sauer en een samenwerkingsverband tussen Textron en Heckler & Koch

Lees ook:

De verschillende NGSW-prototypes van Sig Sauer.

SAW

Komend voorjaar gaat het Amerikaanse leger de prototypes testen die de vier partijen hebben gebouwd. Terwijl dat wordt gedaan, hebben de bedrijven 27 maanden de tijd om ter vervanging van de M16 en M4 bij elkaar 53 aanvalsgeweren (assault rifles) te bouwen en nog eens 43 automatische geweren om de M249 SAW (foto hieronder) te vervangen. Die wapens worden dan opnieuw door de mangel gehaald en dus moeten er ook nog eens 850.000 patronen bij worden geleverd.

6,8 mm

De NGSW krijgt een andere maat patronen dan de vertrouwde 5.56 mm van de M16. De 6.8 mm kan door alle nieuwe wapens in de NGSW-familie worden verschoten en zorgt voor een groter bereik, grotere nauwkeurigheid en een beter pantserdoorborend vermogen. Overigens ziet de munitie van Textron er het meest bijzonder uit. In plaats van een koperen huls en een kogel die bovenop een kruitlading zit, is ervoor gekozen om de kogel onder te brengen in een huls van polymeer. De kogel wordt bovendien compleet omringd door kruit. Volgens Textron worden de patronen op deze manier 40 procent lichter dan de normale koperen versies.

Hoekje

Het nieuwe wapen dat het leger wil, moet draadloos verbonden kunnen worden met verschillende elektronische hulpmiddelen. Denk daarbij aan IVAS (een soort virtual reality-bril waarmee de soldaat om het hoekje kan schieten), een koppeling met nachtzichtkijkers of met een automatisch richtsysteem.

Het is de bedoeling dat het leger in het eerste kwartaal van 2022 een winnaar kiest. De eerste M4’s en de M249’s worden dan in 2023 vervangen. In totaal gaat het om een order van 250.000 wapens en 150 miljoen stuks munitie.

Bronnen: Breaking DefenseTask & Purpose

Beeld: Sig Sauer / US Army

KIJK 9/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws