Amerikaanse leger wil cyborg-soldaat

KIJK-redactie

25-01-2016 16:00:13

Amerika trekt geld uit het laatje voor het ontwikkelen van een techniek die het menselijk brein rechtstreeks met een computer moet laten communiceren.

De soldaat van de toekomst zal hoogstwaarschijnlijk zijn uitgerust met allerlei high-tech snufjes. En DARPA wil een wel heel bijzondere techniek aan dit lijstje toevoegen. Het instituut wil een manier ontwikkelen om het menselijk brein direct met een computer te laten communiceren. Om het doel te realiseren, krijgt DARPA de komende vier jaar 60 miljoen Amerikaanse dollar (zo’n 55,5 miljoen euro) van de Amerikaanse overheid.

Het apparaatje moet de zintuigen van de soldaat verbeteren; het zicht en het gehoor van de drager van het implantaat moeten er op vooruit gaan. Het implantaat zal dit bewerkstelligen door direct met de neuronen te communiceren die verantwoordelijk zijn voor het zicht dan wel het gehoor. En dit is een hele uitdaging. Want hoe laat je een computer communiceren met menselijke neuronen? De zenuwcellen kunnen niets met de nulletjes en eentjes die een computer gebruikt voor de communicatie.

Het te ontwikkelen apparaat zou ook toepassingen kunnen hebben buiten het leger, bijvoorbeeld bij mensen die hun zicht zijn verloren. Om het voor de onderzoekers nog aantrekkelijker te maken om zich bij het team aan te sluiten, is het al bekendgemaakt dat de wetenschappers de technieken op een later moment ook commercieel mogen doorontwikkelen.

Lees meer over de soldaat van de toekomst in ons nieuwste nummer!

Bronnen: ScienceAlert, DARPAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws