Amerikaanse snelweg speelt vals

André Kesseler

21-10-2017 12:59:03

snelweg

Het was zo’n leuk idee; een stuk weg dat muziek maakt als je eroverheen rijdt. Maar dat ging niet helemaal goed.

Amerika bedoelde het goed: een muzikaal weggedeelte aanleggen in de buurt van de Californische plaats Lancaster. Door op nauwgezet afgemeten afstand sleuven in het wegdek te zagen zou je, als je er met de auto overheen rijdt, de William Tell Overture van Gioachino Rossini moeten horen. Maar het geluid dat de banden maken, lijkt daar niet echt op. YouTuber Tom Scott besloot uit te zoeken wat er precies mis is gegaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Poging 2

Bij de aanleg is dus een beginnersfout gemaakt, waardoor er geen rekening werd gehouden met de breedte van het zaagblad. Daardoor werden de ribbels smaller en klinkt de snelweg voor geen meter. Nog een fijn detail; dit is de tweede versie. De eerste werd een beetje te dicht bij Lancaster aangelegd en zorgde daar voor nogal wat geluidsoverlast. En dus werden de sleuven volgegoten en verhuisde de muziekweg naar een nieuwe locatie buiten de stad. Daar zaagden de wegwerkers opnieuw sleuven in het wegdek en… maakten precies dezelfde fout. Rossini draait zich waarschijnlijk op de maten van zijn overture om in zijn graf.

Bron: Popular Mechanics

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?