Amerikanen maken medische ‘Tricorder’

KIJK-redactie

28-08-2014 16:00:29

Een Amerikaans bedrijf heeft een prijs van 7,5 miljoen euro uitgeloot voor een team dat een heuse Tricorder – een apparaatje waarmee je in één beweging de medische conditie van een persoon kunt meten – ontwikkelt.

De echte Star Trek-fans kennen het apparaatje wel: de medische Tricorder – een apparaat dat in één beweging alle informatie van een menselijk lichaam kan verzamelen en kan aangeven of iemand een bepaalde ziekte heeft opgelopen. Mocht je geheugen nog niet zijn opgefrist: hieronder een filmpje van dit apparaat. De Amerikaanse fabrikant Qualcomm heeft nu een wedstrijd georganiseerd om zo’n Tricorder te ontwikkelen.

De prijs voor degenen die het beste apparaat ontwikkelen is niet mis: de winnaars krijgen 10 miljoen dollar (omgerekend zo’n 7,5 miljoen euro). Maar om deze prijs te winnen moet de draadloze handheld Tricorder de temperatuur, bloeddruk, hartslag, ademhaling en zuurstofgehalte van een persoon kunnen meten en een diagnose kunnen stellen van zestien ziektes zoals HIV, botontkalking en tuberculose.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een lastig klusje zo lijkt, maar toch zijn er vele ideeën geopperd. De beste tien deelnemers zijn zelfs al geselecteerd. Een van de veelbelovende concepten is dat van het team van het DNA Medicine Institute (DMI). Zij ontwikkelden een Tricorder die een aantal lichaamseigenschappen en ziektes kan meten in een ruimte met weinig of juist heel veel zwaartekracht. Een handig apparaatje dus voor astronauten. Zij ontvingen voor hun idee al een fonds van de NASA en het NIH.

Het apparaatje moet mensen met een te hoge bloeddruk of laag zuurstofgehalte helpen om hun gezondheid continu te kunnen checken. Op basis van deze gegevens kunnen zij beslissen om naar het ziekenhuis te gaan. Volgens Qualcomm zou de Tricorder van Star Trek op deze wijze nog weleens levens kunnen redden.

Bronnen: Popular Mechanics, Qualcomm Tricorder XPrice

Tekst: Naomi JansenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis