‘Amerikanen steeds minder gelovig’

kijkmagazine

22 March 2016 09:00

Lege Amerikaanse kerk

Amerikanen zijn de afgelopen jaren op allerlei fronten minder religieus geworden, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Niet alleen rekenen Amerikanen zich steeds minder tot een bepaalde kerk, ook zijn er steeds meer Amerikanen die aan het bestaan van God twijfelen, nooit bidden en de Bijbel puur zien als een door mensen geschreven boekwerk. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Jean Twenge (San Diego State University) en haar team, gebaseerd op bijna 60.000 enquêtes, afgenomen sinds 1972.

Meer wantrouwen

Eerder onderzoek leek hier nog niet op te wijzen. Weliswaar rekenden Amerikanen zichzelf sinds de jaren zeventig minder vaak tot een specifieke kerk, maar hun geloof in God bleef op peil of steeg zelfs. Ook baden ze nog even veel en gingen ze nog even vaak naar een kerkdienst, zo lieten studies tot voor kort zien.

“De overheersende conclusie was dat Amerikanen in persoonlijke zin even religieus waren gebleven, maar minder in publieke zin”, zo schrijven Twenge en collega’s. En dat zou dan vooral komen doordat Amerikanen grote instituten – waaronder kerken – steeds meer wantrouwen, en zich daar minder mee willen associëren.

Twijfelen aan God

Het nieuwe onderzoek, waarin gegevens tot en met 2014 werden meegenomen, laat echter een ander beeld zien. Sinds een jaar of tien nemen ook persoonlijkere vormen van religie af in de VS. Zo is het aantal Amerikanen dat nooit bidt vervijfvoudigt, gelooft 22 procent niet in het bestaan van God (dat was in de jaren tachtig nog 13 procent) en wordt de Bijbel steeds minder gezien als het letterlijke woord van God. (Eén opmerkelijke uitzondering: er zijn tegenwoordig juist wat meer Amerikanen die geloven in een leven na de dood.)

Vooral de 18- tot 29-jarigen onder de Amerikanen zijn minder gelovig. 31 procent van hen rekent zichzelf niet tot een bepaalde religie, 33 procent gaat nooit naar een kerkdienst. Dit gaat in tegen theorieën die verwachtten dat de ‘millennials’ juist weer geloviger zouden zijn dan ‘Generatie X‘. “Onze gegevens suggereren dat het tegenovergestelde het geval is”, aldus Twenge en haar collega’s.

Grotere verschillen

Verder worden de verschillen tussen bevolkingsgroepen groter. Vooral de blanken werden de afgelopen jaren minder gelovig; onder zwarte Amerikanen veranderde er nauwelijks iets. Ook was de afname aan de noordoost- en de westkust veel groter dan in het zuiden van de VS.

En hoe zit het dan in Nederland? Eerder deze maand constateerde het tv-programma KRO Kruispunt op basis van eigen onderzoek dat 68 procent van de Nederlanders zichzelf niet tot een kerk rekent, en 82 procent nooit of bijna nooit naar een kerkdienst gaat. Maar goed, dat we hier meer ontkerkelijkt zijn dan in het in onze ogen toch behoorlijk vrome Amerika mag nauwelijks een verrassing heten.

Bronnen: Sage Open, Nu.nl

Beeld: Ben Earwicker/Garrison Photography, Boise, ID


Meer Mens